Xam’d: Lost Memories

Egy háború dúlta kitalált világban játszódik a sorozat, ahol két nagy ország, egy északi és egy déli között, egy kis szigeten, a Sentan-szigeten él a főszereplő, Akiyuki, aki többé-kevésbé átlagos középiskolás életet él, igaz, az anyjával él kettesben, mivel erősen munkamániás és rendetlen apja (akit hites felesége gyakran csak „Dagadt Gorillának” hív), külön költözött tőlük.

AkiyukiAkiyuki

Két jó barátja van, Haru és Furuichi, a történet kezdetén velük együtt szállna fel az iskolabuszra, amikor észreveszi, hogy egy ismeretlen fehérhajú lány is szeretne felszállni a buszra, de nincs nála az a karszalag, amivel igazolhatná, hogy az iskola diákja. Akiyuki odaadja a sajátját. Miután a trió leszáll a buszról, az felrobban, Akiyuki visszarohan megnézni, mi történt és miközben rájön a robbanás okára; az abban szerzett sebébe, a karjába ágyazódik egy kék, kőhöz hasonlító valami, hősünk pedig szörnnyé változik – pontosabban Xam’d-dá. A történtek miatt odasietett katona le akarja lőni, de a keresésére induló Haru pont akkor érkezik oda, és valamiért telepatikusan hallja a beszélőképességét elvesztett Akiyuki gondolatait.
Közben az északiak serege megtámadja Sentant, bombázzák a várost és a Xam’d-Akiyukinál is nagyobb szörnyeket eresztenek a szigetre, amelyek egyikét Akiyuki állítja meg – aki közben igyekszik a vele lévő Harut is megvédeni.

Akiyuki-Xam'd
Akiyuki új külsője

A harc után Akiyuki épp kezdene kővé válni, amikor megjelenik egy újabb ismeretlen lány, Nakiami, aki megállítja az átváltozást, és azt mondja, hogy ha a srác élni akar, akkor menjen vele. Akiyuki visszaváltozik emberré, elájul, a lány közli Haruval, hogy ő mentette meg Akiyuki lelkét, majd megfogja a fiút és a kisrepülőjén magával viszi a repülő hajóra, amelynek legénységébe – illetve leányságába – tartozik.

Nakiami
Nakiami

Ez lenne az első két rész, amely több meg nem magyarázott kérdést vet fel Akiyuki és a néző számára, többek között, hogy tulajdonképpen mi is az a Xam’d, ki volt az ismeretlen fehér hajú lány, és hogy miért, mi célból is változott Akiyuki Xam’ddá.

Miközben főszereplőnk megpróbál beilleszkedni a hajón élők közé, az otthon maradt Haru és Akiyuki családja nem tudják, jól van-e, hol van, és egyáltalán mi történt vele, továbbá fel kell dolgozniuk azt a tragédiát, hogy a korábbi életük darabokra hullott, és sok ismerősük meghalt a bombázásban. Emellett Furuichi eddig rejtett érzései is egyre inkább a felszínre törnek: a Haru iránti szerelme, és az Akiyuki iránti féltékenysége/irigysége…

Ami először megragadott az animében, az a Ghiblire emlékeztető stílusú, gyönyörű animáció volt. Az opening első látásra-hallásra bekerült a kedvenceim közé, a háttérzenék is jól sikerültek.

A szereplők közül többeket hamar megkedveltem: Akiyuki komoly, de a megpróbáltatások ellenére sem folyamatosan lehangolt, Haru határozott, elszánt, szükség esetén néha nagyon gyorsan képes dönteni és cselekedni, a hajón élők közül pedig a Konishi „Kamina” Katsuyuki által megszólaltatott Akushibát kedveltem meg (ő szolgáltatta egyébként a sorozat legtöbb poénját is).

RUN AWAY!! 😀

A sorozat első fele akciódúsabb, a szereplők bemutatása után terítékre kerülnek a konfliktusaik is. A második 13 rész filozofikusabb hangvételű, inkább a rejtélyek feloldására törekszik, amelyek csak lassan derülnek ki (velem többször előfordult, hogy nem emlékeztem olyan részletekre, amit hetekkel/hónapokkal korábbi részekben említettek – persze ez az egyéni szociális problémám :P). Itt térnék rá a Xam’d negatívumaira: a felvetett kérdések közül nem kapunk mindenre választ, egy kicsit olyan érzésem volt, mintha olyan kirakót tettek volna a nézők elé, amiből hiányzik néhány darab. Amiért még pontlevonás jár: a vége felé 1-2 alkalommal – más bloggerekhez hasonlóan – azt éreztem, hogy a szereplők jellemükből kiszakadva viselkednek, nem úgy, ahogy azt megszoktam, hanem úgy, ahogy a cselekmény megköveteli tőlük.

A fináléra ismét visszatérnek a harcok, amelyek talán még szebben animáltak, mint a korábbiak, az utolsó jelenetekkel pedig valami olyasmit kapott a közönség, amin elvitázgathatott egy rövid ideig.

8/10

Ui.: igyekeztem spoilerek nélkül írni, kérem, hogy a kommentelők igyekezzenek hasonlóan eljárni (legalább a sorozat végéről).

Ui. 2.: Ennél azért rövidebb lesz majd a legtöbb bejegyzés…

Reklámok

Xam’d: Lost Memories” bejegyzéshez ozzászólás

    • Pár kérdésre van ötletem, de mivel én sem most néztem meg a sorozatot, a részletek nincsenek már nagyon képben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s