Macross Frontier

2059-ben az emberiség galaxisbeli terjeszkedésének részeként a Frontier űrhajóflotta (civil lakossággal és őket védő katonasággal) is a világűrt járja. A külön országként is felfogható közösség (az anyabolygótól, a Földtől függetlenül folyik itt az élet, saját gazdasággal, politikai vezetéssel) egyik iskolájában tanul a sorozat főszereplője, Saotome Alto, egy generációk óta elismert kabukiszínész-család egyetlen fia, aki a családi hagyományt megszakítva inkább a pilótaképzést választotta.

Alto
Alto

Egy szép napon egy másik flottáról a Frontierre érkezik a híres popsztár, Sheryl Nome, akinek koncertjén a hangulatot emelő jetpackes repülőshow-ban részt vesz Alto is. A koncertet Sheryl nagy rajongója, Ranka Lee a nézők között éli át. A sorozat hármuk megpróbáltatásairól, barátságáról, szerelmi háromszögéről szól alapvetően, helyenként kevesebb, helyenként több mechaharccal. A trió ósszeismerkedésével egyidőben ugyanis egy rovarszerű idegen faj, a Vajrák faja támadja meg a Frontiert és Alto hamarosan a Valkyrie Fighter névvel illetett mechák egyikében találja magát…

Sheryl
Sheryl
Ranka
Ranka

Az első 7-8 résznél még a “nem rossz, de nem vagyok elájulva tőle” érzés jött elő, Alto korai “mindennel elégedetlen vagyok, de nem tudom, hogy mit szeretnék” hozzáállásával nem voltam kibékülve, de onnantól, hogy megkezdődött a karakterek személyiségének a fejlődése, egyre jobban tetszett a sorozat. Az animáció gyönyörű volt, főleg a tájképeknél és a koncerteknél, de több résznek el kellett telnie ahhoz, hogy a CG-mechákat megszokjam. (Tudom, haladni kell a korral, de a magam részéről azért a “hagyományos” mechákat még mindig jobban szeretem.)
VF

VF2

A sorozat háttérzenéi bejöttek, többször a Star Wars jutott az eszembe róluk, viszont… említettem ugye a koncerteket: az engrish néha zavaró méreteket öltött a j-pop számok alatt. A zenék egyébként nem csak a hangulat emeléséért  vannak az animében: nem csak a szereplők életében játszik fontos szerepet, hanem a Vajrák elleni háborúban is jelentőségre tesz szert (amire “tudományos” magyarázatot ad a sorozat).

A Macross Frontier elég nagy szereplőgárdát vonultat fel, a főbb karakterek kidolgozása, személyiségfejlődésére sok idő jutott, a “statisztáknál” persze leginkább csak egy-egy jellemző vonásra futotta. Talán Sherylt nevezném meg kedvenc szereplőmként.

Ranka divatot teremtett?
Ranka divatot teremtett?

Az utolsó részig tetszett, azt viszont elsietettnek éreztem. Szép volt, hangulatos volt, de érződött, hogy a stáb nehezen tudott belepréselni még egy jelenetet az – amúgy lélegzetelállítóan gyönyörű – utolsó csata után. A szerelmi szálak (mert volt belőlük több is) lezárásával sem vagyok teljesen megelégedve, volt, amelyiknél úgy éreztem, hogy a forgatókönyvíró zsákutcába került, ahonnan nem tudta magát kiverekedni.
Ha nem 25 hanem 26 részes lett volna, az jót tett volna a Frontiernek.

8/10

(Amit még szeretnék megjegyezni: a Macross Frontier ugyan a kiterjedt Macross-franchise része, de ettől nem kell megijdeni, az előzmények nélkül is érthető. http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=5918 )

Reklámok

Macross Frontier” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s