Aria

A mai egy némileg rendhagyó bejegyzés lesz, mivel összefoglalva írok egy három sorozaton átívelő történetről, mely szériák az ARIA the Animation, ARIA the Natural és ARIA the Origination címet viselik.

A jövőben, Föld egyes területei/városai lakhatatlanná váltak és  az emberiség egy része az élhetővé tett, és vízzel elárasztott Marsra költözött, ahol a fejlett technológia segítségével már az időjárást is irányítani lehet. Erre a bolygóra érkezik főszereplőnk, Mizunashi Akari, hogy elérje régóta tervezett célját. Úgy hangzik, mint egy fordulatos, izgalmas sci-fi felvezetése?

Pedig nem az.

Akari célja Neo-Velence, egy város, amelyet teljesen a földi Velence mintájára építettek, ám kitiltották belőle a motorcsónakokat, kocsikat, az élet ráérős, nyugodt. Utópikus város ez, ahol virágzik a kézművesség és a turizmus, mindenkinek van munkája, nincs se szegénység, se bűnözés, a legtöbb ember már-már lehetetlenül barátságos. A turisták  vonzó tényezők egyike is ebből fakad: a városban virágzik a gondolával való közlekedés. A gondolások elragadó, fiatal lányok, nők, akik a hajózás mellett az idegenvezetés, az elegáns viselkedés és az éneklés csínját-bínját is elsajátították. Közéjük szeretne tartozni Akari is.

Aria

A gondolások (másik nevükön: undinék – a szó eredetileg vizitündért jelentett) kiképzése hosszú ideig tart, így az undinéket három szintre osztják, előrehaladottságuk szintjét ruházatuk mutatja. A kezdők neve Pair: mindkét kezükön kesztyűt viselnek, mivel az evezőhöz nem szokott kezeket hamar feltörné a gyakori evezés. Ha már megszerezték az alapvető készségeket, egy vizsga után továbbléphetnek a Single szintre, ahol már csak az egyik kezükön viselnek kesztyűt. Egy gyakorlottabb Single már tarthat idegenvezetést turistáknak, ha mestere is a hajón van és felügyeli őt (az Animation kezdetekor már 20 hónapja, hogy Akari Neo-Velencébe érkezett, de még csak a Single-lét elején tart). A mesterek, akik a Prima nevet viselik, az egyedüliek, akik önállóan dolgozhatnak. A Primák már nem viselnek kesztyűt.

Akari  gondolástanoncként Neo-Velence legkisebb – de egyik legelismertebb – gondolás cégének, az Aria Company-nek a tagja. A cég olyan kicsi, hogy rajta kívül csak a mestere, Alicia, és a cég “elnöke”, Aria alkotják a tagokat. Aria főnöksége csak szimbolikus, mivel ő egy szép nagy, kék szemű, fehér macska. A gondolások hagyománya, hogy a cégek címzetes elnökei kék szemű macskák, akik a babona szerint szerencsét hoznak.

Akari és Aria
Akari és Aria
Alicia és Akari
Alicia és Akari

Az Aria leginkább arról szól, ahogy Akari (és két legjobb barátnője, a másik két legpatinásabb cég jövőbeli ígéretei, Aika, a Himeya örököse és Alice, az Orange Planet tehetsége) a gondolázás gyakorlása közben különböző embereket ismer még, és segíti ki őket néha a problémáikban, vagy pedig a saját nehézségeikkel néznek szembe a lányok . Minden rész nagyon nyugodt, lassú, egy fárasztó nap után este üdítően hathat (bár az anime – és az alapjául szolgáló manga – eredetileg gyerekeknek szól, magam is felnőtt animerajongók ajánlására kezdtem bele). A történet ennél fogva nem tartozik a cucc legfontosabb elemei közé, időnként úgy éreztem, hogy csak kétnaponta van kedvem egy részhez, de semmiképp sem mondanám azt, hogy nem érte meg a 3 sorozat (Animation: 13 rész, Natural: 26 rész, Origination: 13 rész, a Naturalt és az Originationt egy Arietta címet viselő OVA köti össze) a rájuk fordított időt, az utolsó rész különösen lenyűgözött.

Balról jobbra: Aika, Akari, Alice
Balról jobbra: Aika, Akari, Alice

Megemlítendő még, hogy a sorozat elkészítése előtt a rendező néhány munkatársával ellátogatott Velencébe, hogy közvetlen információkat szerezzenek a városról és a gondolázásról. Meg is látszik az Ariába fektett figyelem: a grafika gyönyörű, a város és az épületek ábrázolásáról lerí, mennyi időt és munka van a sorozatban.

Summa summarum: az Aria nem való mindenkinek, egyes nézők unalmasnak találhatják, de úgy gondolom, hogy akik megismerkednek Neo-Velence történetével, igazán különleges animeélményben részesülhetnek.

Reklámok

Aria” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s