Sengoku Basara

Az egymással háborúzó nagyurak korába visz minket az anime, amikor Japán széttagolt, egyes részeit tartományurak irányítják. Egyesek kiemelkednek a sok kis oligarcha közül, tehetségükkel, erejükkel több követőt szereznek, mint szomszédaik, akik legyőzése után elindulnak meghódítani egész Japánt, hogy uralmuk alatt egyesítsék a szigetországot.

Ilyen kiemelkedő személyiség Date “Az Egyszemű Sárkány” Masamune, Takeda “Kai Tigrise” Shingen, tanítványa, Sanada Genjiro “Kai Fiatal Tigrise” Yukimura, Uesugi “A Háború Istene” Kenshin, végül, de nem utolsó sorban, Wakamoto “A Hatodik Démonkirály” Norio Oda “A Hatodik Démonkirály” Nobunaga.
Ezek a héroszok képességeiket és jellemzőiket nézve is kiemelkednek a tömegből: Date 6 (azaz hat) karddal a kezében harcol, időnként random Engrish kifejezéseket ordibál és a lova egy motorkerékpár. Karizmatikus vezető, aki hívei között tudhat többek között egy Elvis-frizurás harcost is. Takeda(alárendeltjei Oyakata-samának hívják tiszteletük jeléül) már nem fiatal, de ha szükséges, két lován állva, csatabárdját rajtuk tartva még lazán felszáguld egy függőleges falon. Békeidőben Yukimurának igyekszik átadni bölcsességeit. Yukimura két vörös lándzsával harcol, vörös bőrdzsekit visel és annyira hot-blooded, akarom mondani forrófejű, hogy különleges képessége is a körbepörgőrúgással támasztott tűztornádó. Uesugi nemében első látásra talán lehet tévedni, de az általában a közelében tartózkodó, szőke, női bájakkal igencsak megáldott, urába fülig szerelmes testőrnője léte megoldja ezt a kérdést is. Oda egy barlangban trónol, egy koponyákból állított dombocska előtt, és itókáit is koponyákból fogyasztja, ahogy ez egy valamire való  Gonosz Nagyúrtól elvárható.

Masamune és Yukimura, a háttérben Odával
Masamune és Yukimura, a háttérben Odával
Masamune csata előtt...
Masamune csata előtt...
...és csata közben
...és csata közben

A fenti bekezdésből remélem már látható hogy a Sengoku Basara egy önmagát csak nagyon ritkán komolyan vevő, bődületes állatság, határozott stílussal. A hadurak valóban léteztek, de viselt – és nem viselt – dolgaikat a végletekig eltúlozta az anime. Az animékben gyakran, túl gyakran használt kliséket ugyanígy használja, nézzük például az egymás nevének kiabálását: a Yukimura-Shingen-féle “Oyakata-sama! Yukimura! OYAKATA-SAMA! YUKIMURA! OYAKATA-SAMAAAAAAAAAAAA!!! YUKIMURAAAAAAAAAAA!!!” epikus szintre emeli ezt, előfordult, hogy a háttérben vagy fél percig ordítoztak egymással.    Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy Japán technológiában való élen járása nem  új keletű: már a 16. században is volt egy mecha Japánban.
Ennek ellenére, amikor szükséges, tud komoly is lenni a sorozat és a szereplők is hullanak a csatákban.

Yukimura és OYAKATA-SAMA
Yukimura és OYAKATA-SAMA
Honda Tadakatsu
Honda Tadakatsu

Tökéletesnek azonban nem lehet nevezni a Sengoku Basarát: ennek egyik oka pont az időnként masszívan előtörő komolyság: egy ilyen stílusú, 12 részes animébe nem fér bele több olyan rész, ami csak a megsebesült vezetőjük miatt lehangolt katonák lehangoltságát mutatja be és a szövetségkötős ügyletekkel is a kelleténél több idő telt el érzésem szerint.(A sorozatot könnyen párhuzamba lehet hozni a Gurren-Lagann-nal. de ott ugyebár 27 résszel gazdálkodhatott a forgatókönyvíró és így jobban megoldották a megfelelő komolyságarány problémáját. Meg azt a Gainax hozta össze…) Egy másik dolog, hogy egyes szereplőket csak azért tömtek bele a sorozatba, hogy ők is benne legyenek. (Az animét egy verekedős játék alapján hozta össze a Production I.G., ezért igyekeztek a játék minél több karakterét felmutatni, ha csak fél percre is.) A harmadik fekete pont Ichi karaktere miatt jár: szegény súlyosan hiányos szórárral rendelkezik, amelyet a következő mondat kb. össze is foglal: “Nagamasa-sama, minden Ichi hibája.” Egy idő után automatikusan átugrottam a jeleneteit.

"Nagamasa-sama, a Sengoku Basara összes hibája Ichi miatt van."
"Nagamasa-sama, a Sengoku Basara összes hibája Ichi miatt van."

A külsőségekről: mint már említettem, az anime a Production I.G. munkája, ami meglátszik az animáció minőségén. A háttérzenék is nagyszerűek, a seiyuu-lista is impresszív.
Valahol sengoku-kori Gurren-Lagannként írtak a sorozatról, véleményem szerint ugyan ehhez túl keveset szerepelt a fúróval felszerelt mecha (és nem is volt elég méretes), de az állítás nem nagy túlzás.
9/10

Reklámok

Sengoku Basara” bejegyzéshez ozzászólás

    • Valóban, de viszont avi verzió van belőle. Ha régi a géped, talán az még elmegy rajta. Vagy megnézheted online, a videofeltöltő oldalakon, ha kibírod a kicsit rosszabb minőséget.

  1. Heh, az egyik legjobb anime, amit valaha láttam. 😀 Mondjuk a játékhoz képest kevesebb fájt volt benne, de így sincs egyetlen rossz szavam se.

    Btw jól sejtem, hogy ezt a posztod írtad anno U-ra is? Csak mert ennél a pontnál akartam volna tanácsolni, hogy nyiss blogot, ami azóta – mint a “példa” is mutatja – már megtörtént. :3

    • Igen, ez a poszt kb. 95%-ban azonos azzal. 😀
      Igazából már hónapokkal a megnyitás előtt terveztem a blognyitást, hogy legyen egy hely, ahova feltehetem a már korábban megírt szösszeneteimet, de csak nyáron volt időm arra, hogy valóban belevágjak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s