Broken Blade

Végre egy rendes mecha!

A BB a megszokottól eltérő módon kerül a közönség elé: 6 db 50 perces mozifilmben, amelyek párhavonta jelennek meg (és kerülnek dvd-re), eddig 2 rész jött ki. Az anime Break Blade címen ismert jobban, én azonban inkább a nyelvtanilag helyes névváltozatot használom.

A történet egy Cruzon nevű kontinens országainak háborújáról szól, főszerepben Krisna földjének néhány kiemelkedő személyiségével. A földrészen nincs olaj, az emberek azonban megtanulták, hogyan készítsenek mindenre használható erőforrást a kvarcból, amit aztán gyakorlatilag mágiával irányítanak. Léteznek olyanok, akik nem képesek varázsolni: ez nagy balszerencse, hiszen így semmilyen bonyolultabb gépezetet nem tudnak működtetni. Főszereplőnk,  Kira Yamato Rygart Arrow egy ilyen fehér holló. A Krisnával szomszédos Assam országának katonai akadémiáján tanult, ám mágia- és pénzhiány miatt végül nem fejezte be az iskolát, de így is szert tett három jóbarátra: a ragyogó műszaki érzékű és gyönyörű Sigynre, a Krisna trónját elfoglalni nem kívánó trónörökösre, Hodrra és a pedáns Zessre, aki egy másik szomszédos állam, Athens  katonai fejesének az öccse. Az akadémiától való távozása után Rygart hazament távoli szülőfalujába, a családja földjét művelni, ám egy nap levelet kap Hodrtól, aki közben Krisna királyává vált,  hogy látogassa meg őt és az időközben vele összeházasodott Sigynt a fővárosban.

Rygart
Sigyn
Sigyn

A királyi palotába érkezvén először a rá meglehetősen dühös Sigynnel fut össze, ám miután biztosítja a lányt, hogy nem azért maradt távol az esküvőjükről, mert meggyűlölte volna őket, a királynő olyan mosolyra fakad, hogy arra még néhány, őket távolról figyelő katona is felfigyel. A trónterembe érve aztán Hodr végre közli Rygarttal, hogy mi célból is hívta meg, és hogy mi is az ország helyzete: Athens elfoglalta Assamot, majd hamarosan megtámadta Krisnát is. Hodrék szénája elég rosszul áll, Athens sokkal fejlettebb Gólemei (azaz mechái) ellen csak rövid ideig lehetséges az ellenállás. Felvillant azonban egy reménysugár: egy bányában találtak egy titokzatos régi mechát, amelyet a varázserővel rendelkező pilótának nem tudtak beindítani, de Sigyn szerint éppen ezért a varázslatra képtelen Rygart talán működésre tudja bírni a fekete masinát. Vajon kik készíthették? Miért nem varázslattal működik? Sok kérdés fűződik hozzá, de a válaszok keresésére nincs idő, mivel a bányát közben támadás éri, így Rygart csata közben kénytelen beindítani a gépet – Sigyn teóriája pedig igaznak bizonyul és a gólemet  Rygart valóban tudja irányítani. Még arra sincs azonban ideje, hogy felocsúdjon a gép által okozott meglepetésből, amikor újabb sokk éri: felbukkan az ellenséges csapat parancsnoka, aki nem más, mint régi barátja, Athrun Zess!

Hodr
Hodr
Zess

A Broken Blade animációja gyönyörű(Production I.G.), a zenére és az openingre se lehet lehet panasz. A történetre és a karakterekre viszont annál inkább. Olyan, mintha valaki fogta volna a Gundam Seedet és áthelyezte volna egy fura fantasyvilágba:  az, hogy egy mechát  valami miatt a csak a főhős képes irányítani, persze már sok animében előfordult, de a fiatalkori barátok ellenséges oldalon való összefutása (amely oldalra egyikük azért került mert meg akarja védeni barátait, másikuk pedig családi okokból), a “Miért álltál katonának, amikor pedig azt mondtad, hogy gyűlölöd a háborút?” mondat hangsúlyos alkalmazása akkor is eszembe juttatta volna a GS-t, ha Rygart seiyuuja történetesen nem Hoshi Souichirou lenne. Rygart és Zess találkozása egy az egyben Kira és Athrun találkozása, a Rygart-Sigyn-Hodr háromszög a hivatalosan kapcsolatban élő párral, amelynek tagjai inkább barátként tekintenek egymásra, mint szerelmesként (így lehetővé azt, hogy a főhős egy adott pontban majd esetleg lenyúlhassa a lányt anélkül, hogy a két fickó között balhé legyen a dologból), – az első 50 perces rész alatt már felderengett bennem a Kira-Lacus-Athrun eset. (Ja, és az előzetes alapján a 3. epizódban már sor fog kerülni a jó öreg KIRAAAAAAAAAAA!!! ATHRUUUUUUUUN!!! jelenetre is.)

A koppintás problémájától eltekintve a Broken Blade eddig nagyon jó anime,  a második rész hosszú csatája végig gyönyörű, szépen kivételezett, filmbüdzséhez méltó, ha valaki szereti, hogy nem sci-fi, hanem fantasy környezetben csatáznak egymással a mechák, miközben kirajzolódik a háborúban részt vevők személyes drámái, konfliktusai, nyugodtan tegyen vele egy próbát.

Reklámok

Broken Blade” bejegyzéshez ozzászólás

 1. “Végre egy rendes mecha!”

  Nálam a legjobb mecha mindig a Xenogears. Kár, hogy abból nem készült anime. Általában minden mecha animét hozzá hasonlítok.

  “A Broken Blade animációja gyönyörű”

  Egyetértek. Ez volt az egyik ok ami miatt felfigyeltem rá.

  Majd én is írok az animéről véleményt. Gundamot nem láttam, lehet emiatt sem tűntek fel a hasonlóságok. Bár engem sosem zavartak. Scrapped princessben is volt sok olyan jelenet amiről a Suikoden, vagy Xenogears jutott eszembe, de ezektől csak jobban tetszett. 🙂

 2. Azért így első blikkre a BB-t egy GS klónnak hívni elég merész. Iiiigen… nagyon hasonló a kiinduló szituáció. De a bishounen bait (a lányok imádják! *WTF?!* A Gundam 00-val együtt 100%-os demográfia váltás volt a mecha animekben!) ellentétben itt a karakterek képesek kilépni a sztereotípiákból és hús-vér emberként cselekedni.

  Ugyan az elhangzó érvek klisék, de a háborúról már mindent elmondtak (…és nincs új történet, csak variációk a toposzokra… tudjuk), de a BB képes ezt emészthető formában tálalni.

  A szereplők nem azért vitáznak egymással, mert tudatában lennének a nagybetűs igazságnak, hanem azért mert másban hisznek… amiért ez érdekes, az-az, hogy a történet során ez. változik (…és nem, nem a megszokott, legyünk idiótán jóhiszemű és becsületes irányba!).

  Ráadásul, elsősorban nem csak annak hatására amit hallanak hanem ami történik velük. Az élet kegyetlen leckét ad mindnyájuknak abból, hogy a valóság és arról alkotott elképzelésünk nem egy és ugyanaz. Ahogy Szerb Antall mondta, “nincs igazság, csak igazságok”.

  Sok apró mozzanat van az OVA-kban elrejtve ami előrevetíti, hogy mi fog később történni.

  Rygart aki pokoli életet kellett éljen. Gondolj bele, milyen lenne fogyatékosként élni, úgy, hogy abszolút tisztában vagy vele, hogy a mindennapokban nem érsz annyit mint egy teljes ember! Most muszáj túllépjen a saját tanult tehetetlenségén és végre felelősséget vállaljon valamiért…

  …míg Zessu épp ellenkezőleg a saját korlátaival kell szembesüljön, avval, hogy pusztán a saját tehetsége nem garantálja a sikert. Szinte a végsőkig elmegy ezért, de még ez is kevésnek bizonyul, mert túlontúl mereven ragaszkodik az elveihez.

  A másik két főszereplő sorsa legalább ilyen érdekes. A történet róluk is végig a tehetség-felelősség-vágyak háromszögben kószál.

  Miért vagyok ilyen jól értesült? Mint sok jó anime ez is mangaként kezdte a pályafutását.

  • “Azért így első blikkre a BB-t egy GS klónnak hívni elég merész. Iiiigen… nagyon hasonló a kiinduló szituáció.”

   Valóban merész, nem is állt szándékomban klónnak nevezni, de nem tudtam elmenni néhány aspektus mellett.
   Természetesen nagyon is elképzelhető, hogy idővel, a történet folytatását megismerve megváltozik a sorozatról alkotott véleményem, de az első két rész alapján így láttam a helyzetet, ezért így is írtam róla.
   A manga olvasásán már gondolkodtam, de úgy döntöttem, inkább megvárom, amíg véget ér az anime és esetleg utána nézek bele.
   (Azt viszont kénytelen vagyok beismerni, hogy a nosztalgia miatt talán túlzott fontosságot tulajdonítok a GS-nek.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s