Sengoku Basara 2

Véget ért a Sengoku Basara 2, szóval brace the soul again és let’s get serious, azaz lássuk, hogy milyen is volt a tavalyi év egyik meglepetésének folytatása! De vajon mi köze van ehhez Shirou-nak? Hamarosan megtudjátok.

Oda Nobunaga bukása után minden visszaállt a régi rendbe, Oyakata-sama folytatja a Kenshinnel való rivalizálását,  Yukimura pedig végre újra megpróbálhatja eldönteni, erősebb-e, mint Masamune. Alig fejeződik azonban be a fiatalok harca, megjelenik előttük az Oda elleni háborúból kimaradt Toyotomi Hideyoshi, hogy még az első rész  vége előtt bemutassa: legalább akkora fenyegetést jelent, mint a Hatodik Démonkirály. Termetét tekintve Toyotomi leginkább egy óriásra emlékeztet, s méretéhez hasonló nagyságú testi erő (valamint arrogancia) párosul. Odához hasonlóan neki is van egy fehér hajú helyettese – Takenaka Hanbei (aki karakterdizájnja, stílusa és viselkedése alapján egyértelműen a sorozatot figyelemmel követő hölgyek számára került a szereplőgárdába). Amíg a többiek sebeiket nyalogatták, ők elég katonát soroztak be és képeztek ki ahhoz, hogy egyszerre több helyről támadhassanak, így hőseink régi szövetsége újból életbe lép. Hogy még több oldalról be legyenek biztosítva, Takeda elküldi Yukimurát, hogy szerezzen további szövetségeseket. Eközben Toyotomi egykori barátja, Maeda Keiji úgy dönt, megpróbálja lebeszélni régi bajtársát: hagyjon fel azzal, hogy az ország egyesítése címén Oda rémuralmára emlékeztető stílusban hajtson uralma alá területeket.

Toyotomi Hideyoshi
Takenaka Hanbei

Itt kezdődnek a problémák. Elég sok van belőlük, azzal kezdeném, hogy a Production I. G. egyszerűen túl komolyra vette a sorozatot. Ha időnként elő is jönnek azok az elborult csatajelenetek, amik a Sengoku Basarát megtekintésre érdemessé tették, a hatást simán elnyomják azzal, ahogy a részekből általában 10-15 perc szövegeléssel és Yukimura vagy Keiji emózásával megy el. Yukimura a sorozat kétharmadát szerencsétlenkedéssel tölti, ha csinál is valamit, akkor is csak feleslegesen ugrál. További probléma, hogy a forgatókönyvírónak láthatóan nem volt ötlete arra, hogyan húzza el 12 részen keresztül a történetet, így kerülhetett sor egy olyan epizódra, amelynek lényegében semmi köze nem volt a cselekményhez, csak annyiból lehet mentegetni, hogy újra előhozta az első széria egyik régen látott szereplőjét, akinek a későbbiekben volt némi közé a főszálhoz – de igazából ezt meg lehetett volna oldani egy későbbi rész egyik jeleneteként is. Itt térnék rá Shirou barátunk problémájára: a 12 rész alatt folyamatosan előfordult, hogy egyes, korábbi csatákban meghalt szereplők újra és újra megjelentek, mintha sose esett volna komolyabb bajuk. Lelőtték? Leszúrták? Megfulladt? Á, dehogy, kutya baja! Az utolsó részben jelent volt a csatatéren valaki, aki az első sorozatban elvileg kétszer is meghalt.

Motochika ezúttal nagyobb szerepet kapott

Persze voltak azért olyan epizódok és olyan jelenetek, amik hozták az elvárt feelinget, a hatodik rész például elég sok bosszúságot feledtetni tudott (az OVA-ban már szerepet kapott Chosokabe Motochika jelenléte nagyon sokat dobott a szereplőgardán) valamint az utolsó részekre ismét összekapta magát a Sengoku Basara 2, és Yukimura lelke is újra elkezdett soha ki nem hunyó lánggal égni, hogy végül ő szolgáltassa a – szerintem egyes eseményeiben csalódást keltő – utolsó rész egyik fénypontját.

a lovak továbbra is ott vannak a topon

Summa summarum: a Sengoku Basara 2 messze nem éri el az eredeti szintjét, de egyszer azért mégis érdemes megnézni.

6/10

Reklámok

Sengoku Basara 2” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Két epizód ugyan még hátra van nekem, de sajnos egyet kell értsek: messze nem lett olyan EPIC-GAR-OMG, mint az első sorozat. :/ Még az utolsó két epizód ugyan nyomhat kicsit a végeredménybe, de szerintem 8-nál többet nem adok rá, ami azért mond valamit, mikor anno az első sorozatra lazán rávágtam a 10-et.

    Takenaka és Hideyoshi meg harmatosak voltak Oda papa és bandája után… :/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s