Cheerio!

Véget ért a Katanagatari, szóval itt az ideje, hogy írjak valamit Shichika és Togame kalandjairól.

Egy régi korba vezet minket a történet, amelyben Japánt még a katanákkal felfegyverkezett szamurájok uralták. A fiatal stratégalány, Togame azt a feladatot kapja, hogy összegyűjtse a híres régi fegyverkovács, Shikizaki Kiki által kovácsolt 12, szinte isteni erejű kardot, amelyek mindegyike különleges valamilyen szempontból és egy tapasztalt kardforgató kezében egy ilyen katanával akár egész seregeket is le lehet győzni. Emiatt persze Togame nem az egyetlen, aki a kardokra vadászik és – mivel ő maga nem tud harcolni – olyan útitársra van szüksége, aki ellenáll a kardok jelentette vonzerőnek és nem szökik meg a megszerzett fegyverekkel. Így esik választása a Kyotouryuu harcművészeti stílus mesterére, a kardot nem használó Yasuri Shichikára. A 12 ötvenperces részben  változatos kalandokban van részük, hiszen Shikizaki Kiki “kardjai” között vannak olyanok, amik sehogy sem nevezhetők kardnak, van köztük pl. robot és egész testet fedő páncél is.

Kezdjük az anime pozitívumaival:

– A grafika/dizájn teljesen egyedi: szokatlan ugyan, de szép.

– A történet átgondolt, látszik, hogy nem útközben találta ki az író (mivel ugye a Katanagatari is a regényadaptációk sorát díszíti).

– Időnként egy-egy jó poén is akad.

– Az animációra szintén nem lehet panaszom: harcok mind egyediek, stílusosak és izgalmasak.

– A háttérzenék közt van, ami hosszabb időre az ember fülében ragad.

Sajnos azonban messze nem voltam mindennel megelégedve:

– Az epizódok kétharmada-háromnegyede dumálásból áll, ami a sorozat elején, a sztori felvázolásánál még nem jött rosszul, de utána részről részre egyre unalmasabbá vált miatta a Katanagatari.

– A negyedik rész. Aki látta, tudja miről beszélek.

-Togame rendszeresen az idegeimre ment; sosem voltam nagy rajongója a tsunderéknek (ez van, lehet hörögni :P), úgyhogy nem sikerült viccesnek találnom azt, amikor Togame ok nélkül szapulja folyamatosan Shichikát – aki rendszeresen vásárra viszi a bőrét a kardok megszerzéséért -, pláne hogy Shichika józan paraszti esze nem egyszer talált súlyos lyukakat Togame terveiben (az igazság kedvéért azért hozzá kell tennem, hogy voltak nagyon jó ötletei is a lánynak)

-Az utolsó részben… voltak érdekes dolgok – nem mondom, hogy nem volt jó, de egyes szereplők saját bevallásuk szerinti pálfordulásai elég furcsán festettek. A piros festék használatát is túlzásba vitték: sokszor láttam már többliternyi vért elfolyató szereplőket különböző animékben, de még mindig röhögőgörcsöt kapok ezeknél a jeleneteknél. Hitei szerepe a végén… azok után, amit az előző rész végén tett? Khm…

Összességében azt kell mondanom, hogy a Katanagari egy jól kivitelezett, több szempontból egyedi anime, amelynek élvezeti értéket azonban jelentősen csökkentik a rendszeresen előbukkanó (jól van, beismerem: részben szubjektív okoból) zavaró elemek.

6/10


Reklámok

Cheerio!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Az epizódok kétharmada-háromnegyede dumálásból áll, ami a sorozat elején, a sztori felvázolásánál még nem jött rosszul, de utána részről részre egyre unalmasabbá vált miatta a Katanagatari.

    Pont ez az egyik dolog, ami engem is nagyon zavart. ^^” Szal oké, NiSiO Isin stuff ez is, ahol főleg a párbeszédek kapják a kihangsúlyozást, és azért még így is volt egyfajta hangulata ezeknek a dialógusoknak (legalábbis egy átlag animéhez képest biztosan), csak épp majd 45 percig folyamatosan ezt hallgatni kicsit sok…

    Én spec valami olyasmi stílusnak örültem volna, amit a Samurai Jack is képviselt. Na mindegy, jövő héten én is meglesem az utolsó részt, aztán meglátjuk, hány pontot is adjak neki…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s