Fractale

A 22. században az emberiség létrehozta a Fractale számítógépes rendszert, amely, hogy munka nélkül is mindenki meg tudjon élni, és hogy az embereknek ki se kelljen mozdulni a házukból, ha valamit el akarnak intézni, a rendszer segítségével a virtuális másaik,a doppeleik tartózkodási helyüktől távol, a világ másik végén is megjelenhetnek.

Valamikor a távoli jövőben: a tizenéves Clain egyedül él, bár szülei doppelei rendszeresen meglátogatják, a fiú, az anya és az apa fizikai valójukban mind külön élnek. Clain elégedett az életével, ha kissé unalmasnak is tartja azt,. Unalmának hamarosan vége: egy nap, amikor a régiségpiacról hazafelé megpihen, egy légi üldözésnek lesz szemtanúja. Az üldözöttnek – egy csinos lány, Phryne – sikerül meglógnia, de közben megsérül úgyhogy Clain hazaviszi a lányt és ellátja a sebeit. Másnapra már egészen összebarátkozik Phrynével. Az idill hamar véget ér, mivel Phryne hamarosan eltűnik és csak egy brosst hagy maga után, amiből egy tíz év körüli lány, Nessa jön elő.

Miért tűnt el Phryne? Kik üldözték őt? Mi köze van ennek az egésznek a Fractale rendszeréhez?

E kérdések körül forognak Clain gondolatai – már amikor nem a figyelemzavaros Nessát próbálja megfékezni -, de persze gondjai egyre nőnek és hamarosan egy olyan háborúban találja magát, amelyikben mindkét felet, a rendszert fenntartókat, és a rendszer ellen lázadókat is taszítónak találja…

A gyönyörű animáció (ez főképp a festői tájakra igaz), a mindenféle repülő masinák, a világ hangulata és némileg  a szereplők miatt az első részek Miyazaki filmjeire emlékeztettek. Ez persze még korántsem jelenti azt, hogy azonnal a Fractale fanatikus rajongójává váltam volna: érdekelt a történet, de a karakterek nem voltak tízpontosak: Nessa aranyosnak szánt ökörködése az idegeimre ment, az eleinte az ellenség szerepét betöltő triót még annyira se lehetett komolyan venni, mint a Rakéta Csapatot a Pokémonban, Clain pedig túl színtelen-szagtalan volt főszereplőként. Az volt az érzésem, hogy nálam jóval fiatalabb korosztálynak szánhatták a sorozatot.

 

Clain
Phryne
Nessa

A 3. rész végére ez az érzés eltűnt, végre belecsaptak a lecsóba, beindult a történet, megszűnt a Ghibli-utánzás feelingje és nyilvánvalóvá vált, hogy a Fractale-t nem gyerekeknek szánták. Legalábbis elsőre így tűnt, valójában azonban egy darabig még felváltva voltak komoly és vicces(nek szánt) részek. Utóbbit találtam az anime egyik leggyengébb pontjának: a poénok nemcsak, hogy erőltetettek és feleslegesek, hanem még van egy, amit annak ellenére bedobtak a részek kb. felébe, hogy már elsőre se volt vicces. A fanservice is “tiszteletét” tette 1-2 jelenetben – na, ha valami, ami még kevésbé illik egy ilyen típusú animébe, mint a bugyuta poénkodás, akkor ez az.

A becsületére legyen mondva, hogy az utolsó harmadára valamelyest javult a sorozat, érdekesebbé, izgalmasabbá vált. Tökéletesnek sajnos ekkor sem nevezhető, egyes jeleneteken átrohantak,  a cselekmény egyes lyukait/ellenmondásait nem tömték be/oldották fel, és az egyik mellékszereplő Hősies Önfeláldozása is erőltetett volt. A lezárás és a főszereplők végső döntése elég khm, sajátságos lett, de  fogjuk rá, hogy elmegy.

Összességében a Fractale nem egy rossz anime, bár sokkal potenciál volt benne, mint amit kihoztak belőle, de egyszer meg lehet nézni.

6/10

Reklámok

Fractale” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Körülbelül egyetértek veled. Én egy jó darabig nem is tudtam hova tenni ezt a sorozatot. Pont az eleje, a karakterek és a bűn rossz poénok miatt a későbbi részeket sem lehetett komolyan venni. Pedig a vége egész jó lett, mármint rendesen be van fejezve és volt ahol meg is tudott lepni. Ami még jó volt az maga a világa és az opening, ending páros. Sajnos még így is a téli szezon egyik legjobbja (legalább is azok közül, amiket elkezdtem), hátha a tavaszi szezon jobban muzsikál majd…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s