Tiger & Bunny

A távoli jövőben Sternbild városában szuperhősök őrzik a békét és üldözik a bűnözőket. Szuperhősöktől elvárható módon különleges képességeik vannak és a városlakók előtt valódi identitásukat titok fedi, – de a szuperhősös történetektől eltérően a Tiger & Bunny hősei alkalmazottak, akiket különféle cégek szponzorálnak. Ezek a cégek fedezik a bevetések, különleges erőket igénylő esetek során bekövetkező anyagi károkat. A történetnek van még egy érdekessége is: a hősök működése egyben showműsor is: mindig közvetíti a tévé, és a bűnözők elfogásáért vagy ártatlanok megmentéséért a hősök pontokat szerezhetnek, és az egy év alatt legtöbb pontot szerző hős a következő évre mindig megkapja a kitüntető Hősök Királya címet. (Mellékes apróság: a sorozatot készítő Sunrise stúdió kihasználta a szponzorálásból adódó lehetőségeket, és itt még a Code Geass szintjénél is magasabbra vitte a termékelhelyezések alkalmazását.)

A különleges képességgel rendelkező embereket, akikből hősök lehetnek, NEXTeknek hívják. A főszereplő, Kaburagi T. Kotetsu pl. a képességét használva a normális emberi erő és reflex százszorosát képes előhozni magából öt percre, mások tűz- vagy jégalapú erővel rendelkeznek, de van alakváltó is, satöbbi, satöbbi. Kotetsu némileg szokatlan főszereplő – nem hiszem, hogy sok olyan anime készült az utóbbi években, aminek egy középkorú, özvegy férfi a főszereplője. Kotetsu amúgy Wild Tiger álnéven hősködik, tíz évre visszatekintő pályafutásával veteránnak számít. Jobb napokat is látott veteránnak, tegyük hozzá. Wild Tiger ugyanis a régimódi hősök közé tartozik, akinek nem az a lényeg, hogy a munkaadója mekkora profitot könyvelhet el, hanem, hogy valóban segíti és megmenti-e Sternbild lakóit. Rendszeresen hangoztatja, hogy amikor emberéletekről van szó, akkor az anyagi kárt nem szabad figyelembe venni cselekvéskor, de ennek megvan az ára: egy idő után (történetünk kezdetekor) az őt alkalmazó kis cég már nem tudja megtéríteni a Kotetsu által okozott károkat, és bezárja a boltot. Kotetsu szerencséjére azonban egy nagyobb cég átveszi őt, hogy belőle és egy, az övéhez hasonló képességgel rendelkező fiatalemberből létrehozza a Sternbild történetének első hős-duóját. A fiatal Barnaby Brooks gyakorlatilag mindenben Kotetsu ellentéte (zárkózott, hidegvérű, a cége érdekeit mindennél magasabbra tartó), ami az együttműködést finoman szólva is nehézzé teszi eleinte, Barnaby Kotetsu hozzáállásánál talán csak egy valamit kedvel kevésbé: a sisakján lévő nyuszifülekre emlékeztető izé miatt Kotetsutól kapott Bunny becenevet.

Kotetsu
Barnaby
Bunny és a fülei

Bunny és a többi hős

Az első részek a hősködéssel járó akciók mellett a mellékszereplők, a többi hős bemutatásáról is szóltak, és azt kell hogy mondjam, meglehetősen jól oldotta meg ezt az anime, mind izgalomból, mind jellemrajzból pont megfelelő mennyiség volt. Ahogy aztán haladt a sorozat, és elkezdett kibontakozni a történet, egyre több minden derült ki Barnaby múltjáról is, és a duó szép lassan kezdett összerázódni, hogy mire az első igazán komoly bűnöző megjelenik, már egész jól együtt tudjanak működni. A sorozat második felében újabb szálakkal bonyolódik a történet és Kotetsuék helyzete, hogy a végére egy több epizód hosszú, igazán epikus finálét kapjunk.

Eddig minden szépen és jól hangzik, de sajnos a Tiger & Bunny sem lett tökéletes: fő célját, a néző szórakoztatását ugyan mindvégig sikeresen végrehajtotta, de nem klisémentesen, és 1-2 fordulat bizony elég kiszámítható volt. A sorozat második felében újabb probléma ütötte fel a fejét, a Sunrise láthatóan csökkentette a Tiger & Bunny-ra szánt erőforrásait, ami helyenként a grafika szemmel látható romlásával járt.

Ahogy mondod, Kotetsu, ahogy mondod
Ahogy mondod, Kotetsu, ahogy mondod

A fentiek ellenére a T&B-t az idei év egyik legnagyobb meglepetésének tartom, olyan sorozatnak, amiben azt hiszem, mindenki találhat magának valami szórakoztatót, és Kotetsu személyében az év egyik legszimpatikusabb főszereplőjét is megkaptuk. A történet még nem ért véget, a sorozatot még két film fogja követni.

25 rész,

8/10

(Ezt a bejegyzést szeptemberben kezdtem el írni, majd hosszú szünet után a múlt héten álltam neki a befejezésének, szóval ha valami hülyeséget írtam volna, vagy valamit kifelejtettem volna, írjátok nyugodtan a szenilitásom számlájára.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s