Unbalance x Unbalance

  Úgy hat évvel ezelőtt, a Maburaho megnézése után elegem lett a háremsorozatok szerencsétlen, tutyimutyi főszereplőiből (és a többi kliséből), úgyhogy elkezdtem hanyagolni a műfajt, amiből évente-kétévente, ha foglalkoztam valamivel. Két-három éve azonban olvastam az Unbalance x Unbalance című manhwáról, ami ugyan hárem, de mégis tudott újat, érdekeset mutatni számomra.

  Nah Hae-Young kislányként nagyon szerette apját, aki mindig arra tanította, hogy az életben és párkapcsolatokban a legfontosabb dolog az, hogy a felek megbízhassanak egymásban. Egy nap azonban az apa egy szó nélkül lelépett, otthagyta a családját, és emiatt lánya teljesen elvesztette a bizalmát a fiúkban, férfiakban. Húsz évvel később: a gyönyörű nővé felnőtt Hae-Young középiskolai matematikatanárnőként dolgozik. Még mindig fogalma sincs arról, hogy hol van az apja és mit csinál, és ez azzal is jár, hogy hiába is érdeklődtek iránta az ellenkező nem képviselői, mindig visszautasította őket. Egy nap egy bevásárlás során elveszti a pénztárcáját, és ugyan egy segítőkész középiskolás megtalálja, Hae-Young kénytelen konstatálni, hogy a fiú az ő pénzének egy részével egészítette ki a saját zsebpénzét, hogy megvehessen magának egy könyvet…

  Myung Jin-Ho egy tizenkilenc éves középiskolás, akit nagyon érdekelnek a filmek és a filmkészítés, a legtöbb iskolai tantárgyáért azonban nem rajong. Különösen igaz ez a matekra, de szerencséjére osztályát egy laza, a diákokkal szemben elnéző matektanár tanítja, így Jin-Ho biztos abban, hogy utolsó középiskolai éve nyugodtan, kényelmesen fog telni. Az új tanév első napján azonban legjobb barátja egy sokkoló hírrel fogadja: a régi matektanárt a lazasága miatt kirúgták, és az új oktató állítólag egy fiatal nő, aki újonnan érkezett az iskolába. Az új tanárnő bemutatkozásakor Jin-Hót újabb kellemetlen meglepetés éri: az új tanerőben felismeri azt a nőt, akinek a pénztárcájából nem sokkal azelőtt kölcsönvett 7000 wont, hogy megvegyen magának egy könyvet.

  Ez nagyszerűen megadja az alapot ahhoz, hogy a szigorú, határozott elveket követő tanárnő és a lusta bajkeverőként ismert diák kölcsönösen ellenszenvesnek tartsa egymást. A véletlen azonban újabb és újabb furcsa kalandokba keveri őket, amelyek során mindketten kezdenek rájönni, hogy talán mégis vannak jó oldalai is a másiknak, és lassacskán elkezdenek közelebb kerülni egymáshoz (ha ezt Hae-Young nem is akarja beismerni). A helyzetet persze még tovább bonyolítja a többi háremtag Jin-ho iránt gyengéd érzéseket tápláló csinos nő: a tsundere osztálytárs, a Jin-hóval a filmklubot egykor közösen megalakító, mára egyetemre járó egykori iskolatárs (és később belép a csapatba még egy tanárnő).

  Az Unbalance X Unbalance legfőbb erőssége a két főszereplőben rejlik: Jin-ho a hárem-ecchi történetek már említett balekjaival szemben egy erős és határozott személyiség, aki elég hamar rájön arra, hogy kit szeret, és ezt nem is habozik Hae-Young tudtára adni. Hae-Young viszont egy nem kevésbé határozott fiatal nő, úgyhogy a kettejük között eleinte gyakran megvívásra kerülő szópárbajok garantált szórakozást nyújtanak. A történet folyamán a többi fontosabb szereplő is megkapja a jelleme bemutatásához szükséges időt, így a cselekmény általuk befolyásolt része is hihetően és hatásosan viszi előre a sztorit. A manhwa színvonalát tovább növeli, hogy nem csak a szereplők elsőosztályúak, hanem a grafika is.

  Sajnos azonban az ilyen típusú történeteknek van egy bizonyos határa, amit elérve nem előnyös tovább nyújtani a történetet, de az Unbalance írója beleesett ebbe a hibába. A 60. fejezet környékén gyakorlatilag már le lehetett volna zárni a történetet, azonban ez nem következett be, és a cucc érezhetően gyengülni kezdett, Hae-Young viselkedése egyre inkább nevetségessé vált. De ez még nem minden: a manhwa kiadója hamarosan csődbe ment. Szerencsére egy japán kiadó látott fantáziát a történetben, de a Japánban való megjelentetéshez újrarajzoltatták az összes fejezetet az illusztrátorral (állítólag hiányolták belőle a meztelen nőket). A történet írója eközben újabb és újabb manwhákba és mangákba kezdett (erről jut eszembe, egyszer majd írnom kellene a Freezingről is), és mire az Unbalance folytatódott, már érezhetően nem érdekelte őt Jin-ho és Hae-Young románca. Ez végül oda vezetett, hogy az utolsó történetszál valami egészen katasztrofális lett. Az utolsó előtti arc végeztével kíváncsi voltam, hogy vajon a még lezáratlan szálak közül melyekre fog sor kerülni, hiszen a mellékszereplőknek a főszereplők kapcsolatára való reagálásából még ki lehetett volna hozni érdekességeket. Ehelyett végül Im Dal-Young “mester” a hasára csapott, és kitalált egy totális baromságot egy olyan szereplővel a főszerepben, akinek a sztoriban játszott szerepe épp az előbb zárult le. Nemcsak, hogy nyakon öntötte az egész manhwát egy nagy adag erőltetett drámával, de még a szereplőket is kibelezte, és a személyiségüket átírta. Különösen Jin-ho esetében volt ez zavaró; az ő átírását, a talpraesettségének, határozottságának eltűntetését nem lehet egyszerűen azzal magyarázni, hogy az események kezelése meghaladta az erejét: olyan volt, mintha egy másik szereplőt tettek volna a helyére. A helyzetet tovább rontotta, hogy ekkor már érezhetően a japán közönségnek készült a történet: a helyenként még mindig előforduló poénok is a megszokott klisékből verbuválódtak, és a rajzoló stílusa is változott egy kicsit. (Eltaláltátok: ez a változás se pozitív irányba történt).

  Az utolsó fejezetben azért az író mégiscsak megpróbálta tisztességesre kihozni a történet végét, de sajnos ez az előző 6-8 fejezetben összehordott trágyadombra alapozva csak mérsékelten sikerült, egy hosszabb epilógus sokat segített volna.

  Összességében azért mindenképp azt kell mondanom, hogy érdemes volt elolvasnom az Unbalance x Unbalance-t, az első háromnegyede nagyon jó, vagány, vicces, helyenként izgalmas, helyenként aranyos, megható. Ha megfogadjátok a tanácsomat, olvassátok el az 59. fejezet végéig, a maradékról pedig ne vegyetek tudomást, tegyetek úgy, mintha az nem is létezne.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s