Future GPX Cyber Formula

A 21. század elején a világ legnépszerűbb autóversenyének címet elvette  egy új széria a Forma-1-től: a Cyber Formula, a mesterséges intelligenciával ellátott versenyautók bajnoksága. A sorozat főszereplője, Hayato, egy feltörekvő kis csapat tagja, lényegében véletlenül kerül a csapat új autójába, az Asurada GSX-be, amikor a kocsit el kell vezetnie egy pályára. Miután megérkezik oda, Asurada közli, hogy mivel Hayato vezette őt először, őt regisztrálta pilótaként, és így csak akkor hajlandó versenyezni, ha Hayato ül a volán mögé. A tapasztalatlan fiúnak így meg kell tanulnia vezetni a csúcstechnikájú autót, és össze kell csiszolódnia Asuradával, a jármű mesterséges intelligenciájával, aki bizony eleinte igen gyakran tesz megjegyzéseket Hayato vezetési stílusára és hibáira. Hayato szerencséjére a kis csapat(a menedzser, a két szerelő, az informatikus, és Hayato gyerekkori barátnője, Asuka, aki adatelemzőként dolgozik, valamint apját, a csapat tulajdonosát képviseli) egy kis család módjára összetart, és ha kezdeti nehézségek vannak is, abból mindig megerősödve, egymást jobban megismerve kerülnek ki.

Hayato és a csapat

A 37 részes sorozat egy év történéseit mutatja be, onnantól, hogy Hayato 2015 elején elindul a világbajnokságban való részvételt lehetővé tevő szuperlicensz megszerzéséért rendezett versenyen, a vb utolsó versenyéig. Az anime eleje, ha rossz nem is volt, de azért nem tetszett olyan nagyon, viszonylag sok kvázi-filler volt, meg Hayatóval is elég sok bajom volt. (A fillerekben azért volt néhány egész jó is, amikor különböző, a Cyber Formulától eltérő versenyeken  vettek részt.) A 19. rész körül kezdett el érdekesebbé válni, innentől kevesebb volt a filler, és egyre jobbak, egyre izgalmasabbak lettek a versenyek (a bajnokság futamainak nagy része a sorozat második felében zajlott le).

Hayato eleinte nem volt valami szimpatikus: nem csak éretlen volt (amit még el is néztem volna), de néha akkora hülyeségeket csinált, hogy pár résznél azt hittem, mielőtt versenyezni kezdett volna, még a tévében se látott autóversenyt (ebben persze tévedtem). Szerencsére azért ahogy a történet haladt, úgy Hayato is fejlődött.

Hayato fejlődésével és a versenyek izgalmasabbá válásával az anime második fele már tényleg tetszett, de akármennyire hangulatos is volt, annyira azért nem kapcsolta ki az agyamat a cucc, hogy visszatekintve ne kelljen felhoznom pár olyan dolgot, ami eléggé zavart. Az olyan sorozatoknál, amiknek nincs sok valóságalapja (pl. mecha), bizonyos szempontokban el tudok tekinteni a realizmus hiányától, de egy autóversenyzésről szóló animétől azért elvárnám, hogy közelebb legyenek a valósághoz (különösen, hogy többször szó esett a Forma-1-ről és a Forma 3000-ről is):

a biztonsági előírások például elég érdekesen jelentek meg (50 km-es körök a Grand Canyon nehezen elérhető helyein);

Hayato csapata (őt leszámítva) öt főből állt és mégis tökéletesen működött (összehasonlításul: manapság a legtöbb F1-es csapat 50-60 főt visz egy versenyre);

az autók közti sebességkülönbségek érdekes értelmezése: az egyik szereplő a kerékcserékkor általában még a boxban maradt egy teára (rofl!), de egy perc múlva már vezette a versenyt – viszont elszakadni már nem tudott azoktól, akiket a teázás után könnyedén beért.

Azt pedig még meg említettem, hogy a Cyber Formulában a versenyautók műszaki adatainak nincs egységes formulája…

(Az mondjuk jó kérdés, hogy miért keresek logikát egy versengésről szóló shounenanimében.)

A külsőségekről ezúttal nem sokat szólnék – a Cyber Formula 1991-ben készült, ami meg is látszik rajta, így hát nem sok értelme lenne összehasonlítani a grafikáját az idei sorozatokéval. Az openinget általában átugrottam, az ending viszont tetszett.

(Egyébként érdekes volt látni, hogy hogyan képzelték el 1991-ben, a sorozat készítésének idején a közeljövőt: eszerint 2015-ben a floppy még mindig releváns adathordozó, a mobiltelefon nem létezik, de volt egy korábbi, súlyos balesete után kibernetikus szemmel és karral ellátott versenyző, valamint a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek mindenki számára elérhetőek.)

6,5/10

Ha nem is voltam mindennel megelégedve a sorozattal kapcsolatban, elég izgalmas volt ahhoz, hogy meg akarjam nézni a folytatásokat. (Lassacskán befejezem azokat is, úgyhogy valamikor majd a 4 OVA-sorozatról is írni fogok.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s