Cyber Formula OVA-k

  Ha annyira nem is volt népszerű sorozat a Cyber Formula, hogy hogy újabb CF anime kerüljön a tévébe, ahhoz azért elég rajongót szerzett magának, hogy a Sunrise stúdió OVA-k formájában folytassa Hayatóék történetét. A ’90-es években így négy, videokazettán megjelent sorozat követte egymást: Cyber Formula Double One (6 epizód), CF Zero (8 rész), CF Saga (8 rész), CF Sin (5 rész). Az öt sorozat együtt hét évet ölel fel, így a néző tanúja lehet a szereplők felnőtté válásának. Az OVA-k hangulata-stílusa az idő múlásával egyre jobban eltér a tévésorozat hangulatától-stílusától, ami érthető is, hiszen ahogy a szereplők, úgy a nézők is felnőttek a történet végére. Lassacskán elmaradnak a shounenanimék elemei, Hayato és Asuka kapcsolata egyre jobban elmélyül (és sorozatonként egyszer tusol egyet valamelyik női szereplő).

  A változások között említhető egyes, korábban fontos szereplők jelentőségének csökkenése, a nem épített pályán zajló versenyek eltűnése, a karakterdizájn megváltozása a Sagában, és az, hogy a hangsúly a versenyekről egyre inkább a versenyzőkre kerül (ez egyben magyarázatot is ad a csapattagok eljelentéktelenedésére: míg a tv-sorozat Hayato és csapata összeszokásáról, közös küzdelméről szólt, addig a folytatások már sokkal inkább a pilóták közötti rivalizálásról szólnak). Ami az off-road versenyeket illeti: igaz, hogy a kettővel ezelőtti bejegyzésben szapultam őket a realitásuk hiánya miatt, de mivel változatosabbá tették a versenyeket, egy idő után mégis hiányolni kezdtem őket.

Cyber Formula Double One

  Pályafutásának második éve nehezen kezdődik Hayato számára: riválisaival ellentétben az ő csapata nem lett készen időben az új versenyautóval, így az első versenyeken komoly hátrányba kerül. A pályán kívül is nagyobb nyomás nehezedik rá, mint korábban, sokan megkérdőjelezik a tehetségét, és egy idő után Hayato már maga is elbizonytalanodik abban, hogy miért versenyez, és hogy van-e értelme odaállni a rajtvonalra,  ha (látszólag) nincs esélye a győzelemre. Végül mégis sikerül felülemelkednie a problémáin, és újult erővel vetheti be magát a küzdelembe…
Tízfutamos világbajnokság hat részben –> összecsapott sorozat. Az nagyon jó, hogy az alkotók nagy hangsúlyt fektettek Hayato további jellemfejlődésére, de ez sem tudja elfedni azt, hogy a versenyeket illetően nem volt túl sok ötletük.

Cyber Formula Zero
Az első két sorozatban Hayato képességei olyan rohamos sebességgel fejlődtek, hogy a harmadik szériára az alkotók nem tudtak új kihívást kitalálni számára így behozták a történetbe a természetfelettit: a normális emberi képességeket meghaladó versenyzők által elérhető Zero világot, amely részben elvágja a valóságtól őket – ez azonban a legtöbb pilótában sokkhatást okoz. A Zero fő témái így hát a saját teljesítmény túlszárnyalása és a félelmek leküzdése. Szerencsére sikerült úgy bonyolítani a a természetfeletti szálat, hogy ne üssön el túlságosan az anime egyéb részeitől. A szereplők közötti konfliktusok nagyobb része is egész jó lett. Ez a sorozat se egy mestermű, de a Double One-nál jobban tetszett.

Cyber Formula Saga
Amíg az előző sorozat témája a sportolói teljesítmény határainak kiterjesztése és a félelem legyőzése volt, addig a Saga az emberi, hibáktól nem mentes teljesítmény és a gépek által irányított sportolók hibátlan teljesítményének a sportértékén elmélkedik.
Kevésbé tetszett, mint a Zero, mivel
a) az alkotók fantáziahiánya most abban mutatkozott meg, hogy a sorozat első részeire teljesen értelmetlen, és a korábbi jellemfejlődésnek ellent mondó módon hülye bunkót csináltak a főszereplőből, csak hogy legyen egy kis konfliktus az első négy részben is.
b) maga a történet is túl komoly akar lenni: az egyik rivális csapat új főnököt kap, aki egyből kirúgja a csapat régi, bevált, és sikeres versenyzőjét, hogy a saját autóját és pilótáját versenyeztesse. Az új versenyző hibátlanul vezet és sorra nyeri a versenyeket, ami egy idő után gyanússá válik a többieknek, és valóban: az új menővel tényleg nem stimmel néhány dolog. Innentől lesz problémásabb a sorozat: a sarokba szorított rosszfiú némileg túlzásokba esik, amikor megpróbálja bebiztosítani azt, hogy az ő csapata nyerje a világbajnokságot (a rivális versenyző elrablása, gyilkossági kísérlet, stb.). El tudnátok képzelni, hogy Christian Horner elraboltatja Fernando Alonsót azért, hogy a Red Bull nyerje idén a Forma-1-et?

  Egy másik probléma is erősen megnehezítette a sorozat élvezetét: a normális felirat hiánya. Nem tudom, hogy ki fordította ezt a sorozatot, de erős a gyanúm, hogy részegen és bedrogozva készíthette a feliratokat. A mondatok fele-kétharmada teljesen értelmetlen, és még a neveket is sikerült összekutyulni: a két főszereplőn kívül csak egy másiknak szokták eltalálni a nevét, az Henri nevű francia srác az egyik részben Anna volt, a másikban Andy, de Shinjou helyett is volt Shinsuke vagy Shintao a feliratban. A Jounouchi nevet meg lefordították Inside the city-re. ROFL.

Asuka eleinte (balra) és a Sagától kezdve (jobbra)
Asuka eleinte (balra) és a Sagától kezdve (jobbra)

Cyber Formula Sin

  Az utolsó sorozat egy másik szemszögből játszódik: ez alkalommal nem Hayato a főszereplő, hanem egyik régi riválisa, aki utolsó esélyét próbálja meg megragadni ahhoz, hogy világbajnok lehessen. Ehhez váratlan segítséget kap a Saga bajkeverőjétől, aki frissen szabadult a börtönből. Ezt a fordulatot elég nehezen nyeltem le mivel az új főszereplőnknek jelentős szerepe volt abban, hogy az illető börtönbe kerüljön, és abszolút semmi oka nem volt arra, hogy megbízzon a fickóban – az anime viszont pozitív dologként ábrázolta az összefogásukat. Valahogy azért sikerült úgy-ahogy túltennem magamat ezen, és nekiálltam a következő részeknek, amik egész jók voltak, ha néha sokalltam is a teszteléseket és keveselltem is a versenyeket. Az utolsó rész viszont meghozta azokat az izgalmakat, amiket elvártam, így végül elégedetten hagyhattam el a Cyber Formula világát.

  Fú, elég nehéz volt úgy írnom, hogy ne említsek meg nagyobb spoilereket és ne keveredjek bele egy tucat szereplő bemutatásába, de mégis érthető legyen ez a bejegyzés. Remélem, sikerült.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s