Robotics Notes

A Robotics Notes anime alapjául szolgáló játék a Steins Gate készítőinek új története és meglehetős hasonlóságot is mutat azzal: az otakupoénokkal és szerelmi szállal átszőtt sztoriban egy csapat, a modern technológiában otthon lévő fiatal bütykölgetés közben véletlenül fényt derít egy összeesküvésre, amelyet nem tárhatnak a nyilvánosság elé, de amely mellett nem mehetnek el…

Aki és nővére, Misaki gyerekkoruk óta arról álmodtak, hogy iskolai klubjukkal egyszer majd megépítik saját óriásrobotjukat. Akad azonban két bökkenő: az egyik az, hogy történetünk kezdetekor a klub tagsága csak Akiból eésgyerekkori barátjából, Kaiból áll, és mivel nem tűnik úgy, hogy a duónak sikerülne befejeznie a Gunvarrelt, az évek óta épülgető robotot, mielőtt leérettségiznének, az iskolai klubokat felügyelő igazgatóhelyettes nem akarja megadni a Gunvarrel befejezéséhez szükséges anyagiakat, sőt,  ehelyett inkább a klub feloszlatásával fenyegeti Akit. A másik bökkenő az, hogy Akinak megszakadt a kapcsolata az iskolát már évekkel korábban befejezett nővérével, akitől esetleg tanácsot kérhetne. Hiába is hívja őt Aki rendszeresen, Misaki valamiért sosem veszi a telefont. Aki tehát arra kényszerül, hogy egyszerre szerezzen új tagokat(amiben egyébként sikerrel jár) és, hogy a robotépítés helyett inkább a számítógépes játékok iránt érdeklődő, a klubba általa berángatott Kait rábírja arra, hogy vegyen részt egy kisméretű robotok számára rendezett versenyen. Amennyiben megnyernék a versenyt, az igazgatóhelyettes ígérete szerint a klub megmenekülne, a siker pedig nem teljesen kizárt, mert Kai a kedvenc játékában a világ egyik legjobb játékosa és játékstílusa a robotversenyen is alkalmazható lenne. De hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, a fiú rábukkan egy titkos tervre, ami felidézi benne gyerekkoruk egy drámai részletét, és amely óriási pusztítást okozhat, ha valaki nem akadályozza meg a végrehajtását.

Aki

Aki Kai Kai

A Robotics Notes első részei némileg csalódást keltettek, a történet lassan haladt, és eleinte a két főszereplő sem volt valami szimpatikus: Aki túl gyerekes volt a folytonos pörgésével, Kai pedig azzal, ahogy első látásra csak kedvenc játéka, a Kill-Ballad érdekli, szintén nem volt valami szimpatikus.  Azonban ahogy haladt a történet, egy idő után kiderült, hogy Aki képes komolyabban viselkedni, és Kai sem az a hideg fapofa, aminek első látásra tűnt. Sőt, azok után, hogy a sorozat második felében mennyi mindenen átment és mégsem omlott össze az őt értek súlya alatt, az a véleményem, hogy  Kai az utóbbi idő egyik legjobb animés főszereplője, még akkor is, ha Okarin zsenialitásával azért nem ér fel. (Ha a hónap közepe táján nem kezdtem volna bele egy új sorozatba, akkor ő lenne a legjobb, de erről inkább a következő bejegyzésben…) Aki sajnos már nem győzött meg ennyire: rendben volt, a sorozat végére látszott rajta, hogy ő is változott, érettebb lett, de messze nem kapott akkora szerepet, mint Kai. Pár szó a Robotklub többi tagjáról: Aki mellett a másik fontos lány a sorozatban Kona volt, a tizenéves zseni, a Kill-Ballad megalkotója, a Robotklub szoftverfejlesztője. Kona még a Steins Gate Darujánál is nagyobb otaku. Ő szolgáltatta a poénok java részét, de érzésem szerint az alkotók túllőttek a célon azzal, hogy a hellyel-közzel normálisan viselkedni képes Daruval szemben Kona egy büdös mondatot nem bír kinyögni otakuszleng nélkül. A klub másik két tagja közül Subarunak voltak érdekes jelenetei, de a sorozat végére háttérbe szorult, míg Junna mindvégig zavaróan emlékeztetett Haruhi Mikurujára.

Robotics;Notes - 03_3Robotics;Notes - 01_7Robotics;Notes - 02_2Robotics;Notes - 15_1Robotics;Notes - 05_1Robotics;Notes - 06_1Robotics;Notes - 12_1

A történet maga felemás, elég lassan indulnak be az események, a sorozat első részei elég unalmasak, de egyes jelenetek már ekkor nagyon hangulatosak. A sorozat második felében aztán beindult a történet, ekkorra már izgalmassá válik az anime, de a forgatókönyvíró itt se végzett hibátlan munkát: a történetben vannak komolyabb lyukak, amik közül legalább egy nagyon lényeges volt (itt konkrétan a 20. részben bekövetkezett csavarra gondolok: hogyan/mikor jött rá Misaki arra, hogy mi is a helyzet Kimijimával? feltételezem, hogy a játékból ez kiderült és csak az animéből maradt ki). Az sem javította a történetről alkotott véleményemet, hogy egyes történetszálakról idővel megfeledkeztek. Még nagyobb negatívum, hogy ezek közül az egyik akkor is nevetséges lett volna, ha normálisan kifejtik. Történt ugyanis, hogy egy szép napon, amikor a Robotklub tagjai a Gunvarrelen dolgoztak, hirtelen megjelent Subaru apja és akkorát behúzott a fiának, hogy az elterült, majd leordította egyszülőtt fiát: “HOGY MERSZ ROBOTOKKAL FOGLALKOZNI, HÁT NEM MEGÍGÉRTED, HOGY HALÁSZ LESZ BELŐLED?!” Ezután a jelenet után csak néztem magam elé és azon gondolkoztam, hogy ugye ezt a baromságot 2012-ben nem gondolják komolyan. Pedig de. Azt vártam, hogy majd valamikor a sorozat folyamán kiderül, hogy Subaru apja miért utálja a robotokat, és miért akar pont halászt faragni a fiából (pl. mert generációk óta azzal foglalkozik a család, vagy tudomisén), aztán a sorozat vége felé lesz majd egy nagy és klisés összeborulás, amikor is az öreg megengedi a fiának, hogy azt csinálja, amit szeret. Nem ez történt: az egész dolgot teljesen elfelejtették, majd tizenegynéhány résszel később a fináléban Subaru apja szó nélkül beállt a Robotklubot segítő mechaépítők közé. LOL!

A finálé egyébként a sorozathoz illő volt: bele lehetett volna kötni egy-két dologba (a sufnituning viszonylag gyors győzelme egy nagy szervezet nagy költségvetésből épült mechája felett), de elég hangulatos tudott lenne ahhoz, hogy így is elégedett legyek vele.

Egy szó mint száz, a Robotics Notes nem tartozik az animék krémjébe, de azért elég jó ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni.

7/10

Robotics;Notes - 22_4

Reklámok

Robotics Notes” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szerintem ez egy nagyon gyenge sorozat, a Chaos;Head-nél éppen csak egy kicsivel hozott többet.

    A sztori egyszerűen fájdalmas (majd conon mesélek róla többet is, hogy mik fájtak legjobban : P), a technikai kivitelezés középszerű, a karakterek közül meg valahogy senki nem érdekelt (Kona fujoshi-dumáin mondjuk röhögtem, de ettől még ő sem lesz feltétlenül jó karakter). A vége meg… Te jóságos ég… >__>

    Ami volt is jó ötlet benne, azok javát a Steins;Gate-ből importálták át, a Kimijimás szál meg egy-az-egyben a Lain-ből lett kilopva.

    • Szerintem nem volt olyan rossz sorozat, bár az tény, hogy én is többet vártam tőle.
      Most ki tudok majd menni a tavaszi conra, úgyhogy támogatom a kibeszélést. (Amúgy most jöttem rá, hogy a jövő héten lesz a con. :D)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s