Juuni Kokuki

JK6

Youko – vörös haját leszámítva – egy átlagos középiskolás. Egy átlagos iskolába jár, és átlagos osztályfelelősként megpróbál eleget tenni a körülötte lévők elvárásainak. Egy nap azonban egy ismeretlen férfi felbukkanásával mindez véget ér: Keiki úrnőjének nevezi a lányt, és azt állítja, Youkóért jött, hogy elvihesse őt oda, ahova a lány valóban tartozik. Mielőtt azonban mindent elmagyarázhatna, szörnyek támadnak az iskolára, és Youko két osztálytársával együtt egy másik világba teleportálódik. Amikor magához tér, teljesen egyedül van, és bár két barátját hamarosan megtalálja, de Keikit sehol sem lelik, így kénytelenek maguk rájönni arra, hogy hova kerültek, és hogy vajon mit akarhatott Keiki (és hogy ki is ő tulajdonképpen). Ez azonban nem egy egyszerű dolog, mert az ősi Kínára emlékeztető világ nem egy vendégmarasztaló hely – a vadonban óriási démonok vadásznak az arra tévedőkre, és a helyiek is ellenségesen fogadják a három jövevényt – akik közül valamiért csak Youko ért az ebben a világban élők nyelvén.

Miközben Youko megpróbál életben maradni, és legalább is keveset megtudni erről a sok meglepetést rejtő világról, amely 12 királyságból, plusz az istenek szolgáinak lakóhelyet nyújtó Hou-hegyből áll nemcsak a helyzetét gondolja át újra és újra, hanem eddigi életét is, az őt körülvevőkkel ápolt viszonyát, és végül saját korábbi viselkedését, jellemét is. A 45 epizód alatt Youko hosszú utat jár be, több változáson is átesik, míg megtalálja önmagát, és a sorozat végén már semmiben sem hasonlít arra a lányra, akit a történet elején megismertünk.

The_Twelve_Kingdoms_01_1 The_Twelve_Kingdoms_01_5 Keiki The_Twelve_Kingdoms_01_6 The_Twelve_Kingdoms_06_1 The_Twelve_Kingdoms_10_

Az anime azonban nem véletlenül nem “Youko története”, hanem “12 Királyság” címet viseli: a sorozat világa egy összetett és jól kidolgozott, lenyűgöző világ, és a történetben 12 királyságból 7 játszik kisebb-nagyobb szerepet, de az író a Hou-hegyen lakó papnőkről sem feledkezett meg. A fókusz tizenegynéhány rész után átkerül egy másik szereplőre, majd Youko visszatér, de ekkor, a sorozat második felében a főszerepet meg kell osztani másik két vele egykorú lánnyal. A két új karakter, Suzu és Shoukei hozzá hasonlóan sok mindenen megy keresztül, hogy a történet folyamán ők is más, jobb emberré váljanak. Ezeket a részeket sajnos sokkal kevésbé tudtam élvezni, mint a korábbiakat: a két új arc egoizmusa és folyamatos önsajnálata egy idő már kifejezetten irritálóvá tette őket, és egyre inkább azt kívántam, bárcsak újra Youko lenne a sorozat egyedüli főszereplője. Bár Suzu és Shoukei élete kétségtelenül nem habostorta, de érzésem szerint az író túlságosan elnyújtotta a történetüket, túl sokat várt addig, amíg végre a két lány is megkapta az addigra már jócskán kijáró jellemfejlődését.Végül aztán Youko is visszatér, és a trióvá alakuló lánycsapat irányításával az animében legnagyobb szerepet kapó Kei királyságától egy epikus befejezéssel búcsúzik az anime, hogy az utolsó részek a korábban megismert En királyságról szóljanak.

The_Twelve_Kingdoms_17_1 The_Twelve_Kingdoms_25_2 The_Twelve_Kingdoms_28_1 The_Twelve_Kingdoms_28_2The_Twelve_Kingdoms_37_1

Ez az utolsó, ötrészes sztori jól érzékelteti az anime egyik rákfenéjét: a befejezetlenséget. Az anime egy (szintén be nem fejezett) regényfolyam alapján készült, és az adaptáció során születetett 1-2 számomra nem teljesen érthető döntés. A történet több szálon fut, de ezen szálak közül van olyan, amely az első részei után félbemarad, és annak főszereplőjét gyakorlatilag elfelejthetjük ezt (úgy képzeljétek el, mint egy olyan regényt, amelynek csak a bevezetése készült el, és a többi része hiányzik). Lehet, hogy az anime készítői eredetileg úgy tervezték, hogy idővel ez a szál is újra szerepet kap majd a történetben, de végül máshogy alakult, nem tudom. Az utolsó négy/öt epizód is ilyen: az En múltjáról szóló minisztori érdekes és jól megírt ugyan, de elég furcsa, hogy egy sorozatot egy mellékszereplő múltjának az elmesélésével zárjanak le – e részek nézése közben olyan érzésem volt, mintha ez a történet csak azért került volna bele az animébe, mert a stúdió egy 45-részes sorozatra kötött szerződést, és valamivel még ki kellett tölteni a maradék öt részt. (Ezen érzésemet csak erősíti az, hogy ez a visszaemlékezés valójában csak 4 részig tart, mert az utolsó rész az előző négynek az összefoglalása. Az utolsó rész. Az előző 4(!) részé.)

Az adaptáció helyzetén valószínűleg az sem segített, hogy a regények kiadása 2001 óta szünetelt (az anime 2002-2003-as), de 2013-ban újraindult, így talán van remény arra, hogy a 12 királyság története egyszer anime formájában is folytatódjon. Én örülnék neki, mert minden negatívuma ellenére a Juuni Kokuki az érdekes, komplex és minőségi animék közé tartozik.

7/10

Reklámok

Juuni Kokuki” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ah, az OP – nosztalgia! xD
    Nem is tudtam, hogy az írott anyag újraindult! Jó hír, de azért a remény egyelőre nagyon halovány a folytatásra.
    Egyébként jó írás lett, különösen tetszett a hangsúlyozás itt: “Az utolsó rész. Az előző 4(!) részé.”
    Na igen, hajtépés…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s