Tavaszi szezon #2

Bokura wa Minna Kawaisou

A főszereplőnk, Usa-kun a középiskolát a családjától távol kezd, és szülei úgy döntenek, hogy a fiú a következő három évet a Kawai Szállóban töltse. Usa számára az első nap már az iskolában sem telik eseménytelenül, hiszen azonnal beleszeret egy iskolatársnőjébe, de az új lakhelyére érkezve újabb kalandok érik: nemcsak az derül ki számára, hogy a korábban meglátott lány, Ritsu, a szálló főnökének rokonaként egy fedél alatt fog élni vele, hanem az is, hogy egyik lakótársának sincs ki a négy kereke. A kis csapatot a masszívan antiszociális, már-már megközelíthetetlen Ritsu mellett egy mazochista idióta fickó, Shirosaki, a férfiakkal örökké balszerencsés, a boldog párokat teljes szívéből irigyelő és utáló depressziós bombanő, Mayumi, a kétszínű, manipulatív egyetemista, Sayaka, és a szálló főnöke, az első látásra kedvesnek tűnő, de valójában sokszor ijesztő, rendteremtésben egészen egyedi módszereket alkalmazó Sumiko néni alkotja.

Bokura wa Minna Kawaisou - 01_1RitsuBokura wa Minna Kawaisou - 02_3Bokura wa Minna Kawaisou - 05_3Mayumi

Sumiko rendre inti Sayakát
Sumiko rendre inti Sayakát

 Lökött (anti)hőseinkre így hát vicces és helyenként őrült kalandok várnak, ami elméletileg véget nem érő nevetést ígérne, de sajnos a szereplők teljesen egydimenziósak (a fenti párszavas jellemzésnél aligha tudnék róluk többet írni), ami a poénokat is ismétlődővé és kiszámíthatóvá teszi, mivel akármi is történik, a néző már előre tudja, hogy az éppen a képernyőn lévő szereplő mire hogyan fog reagálni. Ez azértl is kellemetlen, mert a Bokura wa Minna Kawaisou egy színtiszta vígjáték, nincs olyan komoly cselekménye, mint a Soredemo Sekai Wa Utsukushii-nak, ami kárpótolhatná a humor gyengeségét, az egyetlen, a részeken valamennyire átívelő téma Usa Ritsuval való kapcsolata, de ebben olyan kevés előrehaladás történik, hogy ez szinte említésre sem érdemes. De hogy valami jót is mondjak a sorozatról: ha nem is túl érdekfeszítő, legalább a grafikája gyönyörű: már az opening is varázslatos, és a sorozat végig tartja ezt a minőséget.

Hitsugi no Chaika

A Scrapped Princess nagyon tetszett annak idején, máig a kedvenc animéim közé tartozik, így amikor olvastam, hogy tavasszal egy újabb, érdekesnek tűnő sorozat érkezik Sakaki Ichirou tollából, azonnal felvettem a megnézendők közé.

A zsarnokként uralkodó Arthur Gaz(!) királyt alattvaló megölik, és a király varázserőt adó testrészeit részekre vágják, a testrészeket pedig elosztják az uralkodó legyőzésében részt vevő hősök között. Öt évvel később: a zsoldosként dolgozó Acura-testvérek(!), Tohru és Akari megismerkednek a király szökésben lévő, Chaika(!) Trabant(!) álnéven élő lányával. Chaika célja az, hogy összegyűjtse a széthordott testrészeket, hogy eltemethesse apját, és ehhez védelmezőkre van szüksége, mivel a király uralmát egykoron megdöntők egyrészt őt is üldözik, másrészt a varázserőt adó maradványokat is biztos helyeken őrzik. A békeidőben a helyüket nem találó Tohruék kapnak a lehetőségen, és felcsapnak Chaika testőreivé, hármójuk utazása jócskán tartogat izgalmakat és meglepetéseket.

A Hitsugi no Chaika kb. úgy készülhetett, hogy Sakaki-sensei fogta a Scrapped Princesst, egy kicsit átírta a történetét, és hozzáadott néhány, az otakuk körében manapság divatos elemet. A Hitsugi no Chaika az elődjéhez hasonlóan egy olyan trióról szól, ahol a főszereplő egy hercegnő, akit bizonyos okok miatt üldöznek, s ezért két társa (egy testvérpár) védelmére szorul, üldözőik csapata is pozitívan ábrázolt, rokonszenves karakterekből áll, akik csak azért üldözik hősnőnket, mert ezt a parancsot kapták feletteseiktől. Még Dragoonnak hívott, emberi formát felvenni képes sárkány is van, és az is megmaradt, hogy a szereplők valamilyen márka nevét viselik, csak most fegyverek helyett autókról kapták a neveiket. Az otaku-elemek a szereplőknél jönnek be: a folyamatosan kétségek közt vergődő, hol éretlenebb, hol komolyabb, a sorozat folyamán nagyszerű hősnővé érő Pacifica helyett Chaika egy kedves, naív, hülye beszédstílusa (mer’ az moe) miatt gyakran ostobának tűnő, valamilyen megmagyarázatlan okból szobalány-ruhát (mer’ az moe) viselő loli (mer’ az moe), Akari pedig a (fogadott) bátyja iránt romantikus érzelmeket tápláló (mi lenne velünk enélkül a klisé nélkül?) yandere (mer’ az olyan vicces).

A fenti negatívumok miatt a Hitsugi no Chaika eleinte nem nagyon tetszett, de szerencsére a második felében végre megszűnt Scrapped Princess-klónnak lenni, és miután megtalálta saját arculatát, sokkal jobb sorozat vált belőle. A hamarosan kezdődő folytatást mindenképpen nézni fogom.

Hitsugi no Chaika - 03_1 Hitsugi_no_Chaika_-_01v2_1 Hitsugi_no_Chaika_-_01v2_4 Hitsugi_no_Chaika_-_01v2_6 Hitsugi_no_Chaika_-_05_2 Hitsugi_no_Chaika_-_11_1

Captain Earth

Daichi még kisfiú volt, amikor űrhajós apja munkahelyi balesetben meghalt, ő pedig nagybátyja gyámsága alá került. Évekkel később az immár középiskolás Daichi újra ellátogat a japán űrkutatás-űrutazás fellegvárába, Tanegashima szigetére. Megérkezése után újabb és újabb meglepetések érik őt: nemcsak belefut gyerekkori barátjába, a titokzatos, szivárványok megidézésére képes Teppeibe, és egy másik régi ismerősbe, Hanába, találkozik egy kissé excentrikus hackerlánnyal, Akarival  és nem utolsó sorban azt is megtudja, hogy a Globe, a szervezet, amelynek apja dolgozott valójában nem egyszerűen űrkutatással foglalkozik, hanem a nyilvánosság elől eltitkolt földönkívüliek ellen harcol.

Captain Earth - 01_2 Captain Earth - 01_3 Captain Earth - 01_5 Captain Earth - 02_3 Captain Earth - 03_3

Ennél a pontnál a tapasztalt néző szeme azonnal felcsillan – és valóban: az első rész végén a földönkívüliek támadnak, Daichi pedig egy mecha pilótafülkéjében találja magát. Innentől kezdve főszereplőnknek és újdonsült társainak újabb és újabb ellenfelekkel kell megküzdeniük – köztük a Salty Doggal, a Globe egyik rivális frakciójával, amely szerint a Daichiék által alkalmazott módszer nem képes a Föld megmentésére.

Adott tehát egy sztori, ahol a forgatókönyvírónak ügyesen egyensúlyoznia kell a karakterek között, hogy melyik ellenfél mekkora szerepet kap, mennyi időt tölthet a képernyőn. Na, ez nem jött össze. A sorozat harmadától kezdve egyre inkább az volt az érzésem, hogy a stábnak fogalma sincs arról, hogy mit akar, miről is szóljon a sorozat, mire fókuszáljanak, pl.a szervezeten belüli belső harcra túl sok részt pazaroltak, egy idő után egyre nevetségesebbnek éreztem, ahogy a frakciók akkor is képesek egymás torkának ugrani, amikor a bolygó végveszélyben van. A földönkívüli ellenségeket ott baltázták el, hogy egyszerűen túl sok volt belőlük: mindegyikük kapott egy-egy részt, amelyben ő volt az aktuális ellen, de a debütálásuk után akár tíz részre is eltűntek, hogy csak az utolsó csatában jelenjenek meg újra – és akkor még nem is említettem a az a szereplőt, aki az első részben kapott egy hangsúlyos jelenetet, majd aztán legközelebb csak az utolsó részben láthattuk újra, és azt az illetőt, akit a sorozat második felében elkezdtek potenciális árulóként bemutatni, hogy aztán teljesen megfeledkezzenek róla.

A négy főszereplő szerencsére azért valamelyest kárpótolt a problémákért: a huszonöt rész alatt Daichi ha nem is volt rettentő emlékezetes, de végig megbízható, kompetens főszereplő volt, aki nagy örömömre egyszer sem vette elő a “normálisakaroklenniésnemakarokmechátvezetni” kártyát, és a többieknek is voltak jó pillanataik (főleg Akarinak).

A Captain Earth nem egy nézhetetlen sorozat, de ha csak nem szereted nagyon a mechákat, aligha fogod 2014 legjobb animéi közé sorolni.

Captain Earth - 01_8 Captain Earth - 04_1 Captain Earth - 04_3 Captain Earth - 17_1 Captain Earth - 17_2 Captain Earth - 17_3

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s