Uchuu Senkan Yamato 2199

Yamato27

Az Uchuu Senkan Yamato 2199 egy  régi, az 1970-es évekbeli anime fel/átdolgozása, de annak ismerete nélkül is teljesen élvezhető.

2199: az emberiség már nyolc éve harcol a Gamilas nevű földönkívüli faj ellen, és vesztésre áll: ha nem sikerül megfordítaniuk a háború menetét, és visszaverni a támadókat, a Föld a bombázások hatására egy év múlva lakhatatlanná válik. Az emberek szerencséjére az Iscandar bolygón élő Starsha hajlandó segíteni rajtuk, és kész megajándékozni őket egy olyan technológiával, amely újra élhetővé tenné bolygónkat. A gond csak az, hogy ehhez valahogy el kellene jutni az Iscandarra, amely sokkal messzebb van, mint ameddig az emberiség valaha is elért. Egy – szintén Starsha segítségével épített – új űrhajó, a Yamato (amelyet az azonos nevű második világháborús hajóról mintáztak) képes lehet erre. A hajó kapitánya, a veterán tengeri medve hős Okita admirális egy többnyire fiatalokból álló legénységet kap maga mellé, és ezen fiatalok közé tartozik főszereplőnk, Kodai Susumu, legjobb barátja, Shima Daisuke is, valamint a titokzatos szépség, Mori Yuki, és a Kodaiékkal hamar összetűzésbe keveredő hirtelen haragú ászpilóta, Katou Saburou is. (A “hajó”, “kapitány”, “legénység” szavakat kéretik szó szerint értelmezni: a szereplők végig úgy beszélnek, mintha nem egy űr- hanem egy tengerjáró hajó fedélzetén lennének, és az egyenruhák is a hagyományos tengerészruhákra emlékeztetnek, ezt nem egyszerű megszokni, de egész egyedi hangulatot ad az animének.)

Space Battleship Yamato 2199 02_5  Space Battleship Yamato 2199 02_3 Space Battleship Yamato 2199 02_4Space Battleship Yamato 2199 02_2Space Battleship Yamato 2199 12_1

A hajó tehát elindul hosszú útjára, ám már hamar beleütköznek egy Gamilas-bázis katonáiba, és ők csak az elsők azok közül, akiket a Yamatónak le kell győznie, hogy hőseink elérhessék céljukat. Útjuk közben  nem csak külső, hanem belső ellenségekkel, köztük megbúvó árulókkal is meg kell küzdeniük, de a folyamatos stressz és bezártság sem segít a fiatalok lelkiállapotán – az út végére azonban mindannyian érettebbek lesznek, mint amikor elindultak.

A sorozat számos tekintetben kiemelkedő: nagyszerű az animációja (eredetileg nem tévé-, hanem OVA-sorozatként jelent meg), végig izgalmas, és még egy hozzám hasonló, sci-fi szakértőnek nehezen nevezhető alak is végig érezte a 26 rész során, hogy mennyi munkát fektettek az alkotók az űrkutatás tanulmányozásába, és abba, hogy a lehetőségeik szerint minél reálisabban adják ezt vissza. Nem feledkezhetünk meg persze a karakterekről sem: sok a  jól kidolgozott szereplő, és nem csak az emberek oldalán: számos ellenfél volt kellően komplex jellem ahhoz, hogy a néző sajnálni tudja őket, amiért Okitáéknak át kell gázolni rajtuk hogy megmenthessék bolygójukat.

Space Battleship Yamato 2199 14_3 Space Battleship Yamato 2199 15_1 Space Battleship Yamato 2199 15_2 Space Battleship Yamato 2199 15_3Space Battleship Yamato 2199 12_2

Azért ebben az animében is vannak dolgok, amikbe bele tudok kötni: a legnagyobb problémám a Yamato túltápoltsága volt: jó néhány olyan sorozatot láttam már, ahol a főszereplők hiperszuper űrhajója egymaga veszi fel a harcot ellensges flottákkal, és ha nem is könnyen, de győzni tudnak – de itt akármekkora túlerőben is volt az ellen, akármennyire is izgalmas volt egy csata, csak egyetlen alkalommal éreztem igazán azt, hogy Okitáékat csak valami váratlan beavatkozás menthetné ki az aktuális helyzetükből. Egy másik nagy problémám az volt, hogy halottnak hitt szereplőkről újra és újra kiderült, hogy korán keltették a halálhírüket, és bár egyes esetekben volt úgy-ahogy hihető magyarázat arra, hogy miért nem halt meg az illető, ez sajnos nem minden esetben volt így. (Az egyik szereplő sztoriját meghallva talán még maga Gauron is elismerően füttyentene.) …és akkor még nem is említettem az utolsó két részt. Az utolsó két rész akkora giccsparádé lett, hogy azt kívánom, a sorozat bárcsak ne 26, hanem 24 részes lett volna.

7,5/10

Reklámok

Uchuu Senkan Yamato 2199” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ezt most már mindenképpen elkezdem valamikor, bár erősen vacillálok, hogy előbb inkább az Erint tolom le, és ezt hagyom későbbre, úgyis most Macrossozok, szal az űropera-PEWPEW-sci-fi igényeimet ilyen szempontból bőven kiszolgálja.

  2. Látom, rendesen nekiültél a Macrossoknak! 😀
    Igen, érdemes lehet egy kis változatosságot bevinni az űroperák közé.
    Ami az Erint illeti: jó sorozat, de kell hozzá a kitartás, voltak olyan dolgai, amik miatt egyszer hónapokig jegeltem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s