Kemono no Souja Erin

A Kemono no Souja Erin története Ryoza Szent Királyságában játszódik, mely királyság két részre osztott: egyik fele a királyi család lakhelye és a király (aki valójában mindig a dinasztia egyik női tagja, de ettől még királynak hívják és a hatalom az övé, nem pedig férjéé) közvetlen irányítása alatt működik, a másik felében pedig a királyhoz hűséges nagyherceg az úr. A nagyherceg feladata az ország védelme és a hadsereg megszervezése. A véderő legfontosabb részét a toudák, a sárkányszerű óriásgyíkok alkotják, melyek tenyésztésével egész falvak vannak megbízva. Egy ilyen faluban él a tízéves Erin, a főszereplő is, akinek anyja a falu legtehetségesebb állatorvosa/toudatenyésztője. A Soyon mellett gyakran segítkező Erint elbűvölik ezek a lények, és eltökélten igyekszik mindent megtanulni a felnőttektől, amit tudnia kell, ha majd egyszer maga is állatorvos lesz, de a faluban történő titokzatos események örökre megváltoztatják életét… Eközben a falutól távol, a nagyhercegi és a királyi palotában is történnek olyan események, amelyek egy idő múlva szintén meghatározóakká válnak Erin életében…

toudák

Azt hiszem, a történet további részéről nehezen tudnék komolyabb spoilerek nélkül írni, úgyhogy meg sem próbálom. A Kemono no Souja Erin egy általában meglehetősen lassú folyású anime, amely Erin mindennapi életét ötvözi a hatalomértharcolós-összeesküvős fantasy műfajával. Eleinte, amikor a két szál még sehogy sem kapcsolódott össze, kissé zavart ez a kettősség, de ahogy haladt a sztori, hamar megszűnt ez a probléma és kiválóan összefonódott a kettő egymással.

Az 50 rész alatt a hangsúly alapvetően Erin személyiségének fejlődésén volt (kalandjai 8 évet ölelnek fel, így az utolsó részekre már felnő) valamint azon, hogy nagy szívével, elszántságával és tehetségével hogyan változtatja meg maga is a körülötte élő embereket, néhányuk életfelfogását gyökeresen átformálva. Talán még az emberekkel való kapcsolatánál is fontosabb a bestiákhoz való viszonya – egy, az emberekkel soha meg nem barátkozó fajjal is képes olyan eredményeket elérni, amikről csak legendák regélnek.

A grafikának is vannak érdekes elemei, mint a karakterek ábrázolásától szándékosan elütő háttér és a csaták alatt alkalmazott szürreális megoldások, amelyekkel a helyenként előforduló vérfürdőt is érzékeltetni tudják anélkül, hogy a fiatalabb nézőknek rémálmai legyenek e jelenetek után.

Eddig minden szép és jó lenne, de sajnos a KnSE-nek van néhány nagyobb problémája:

– Az egyes karakterekről és ezek jellemfejlődéséről szóló epizódok legtöbbször elég lassúak, ezt sok néző unalmasnak találhatja. (Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy csak most fejeztem be a sorozatot annak ellenére, hogy már tavaly véget ért: hol elment tőle a kedvem, hol újra elszántam magam.)

– A flashbackek. Hajjajjajj. Láttam már pár  olyan animét, amelyben egy szereplő időről időre visszaemlékezett egy olyan eseményre, amely nagy hatással volt életére, de ez a sorozat mindenen túltesz. Egy rakás szereplő flasbackel [van ilyen szó?] folyamatosan, némelyik emlék egymás után több részben is előjön újra és újra. Az utolsó epizódok alatt már a falat kapartam tőlük. Az is előfordult, hogy valaki egy olyan dologra emlékezett vissza egy rész végén, ami a rész elején történt vele.

– A viccesnek szánt mellékszereplők. Van 2 idióta, akiket Erin kihúz bajból és akik ezért mindenhová követik őt, tkp. inasaiként. A két kétbalkezes retard jelenetei egyáltalán nem viccesek, erőltetett az egész poénkodás. Azután a rész után, amiben ők voltak a főszereplők, majdnem végleg dobtam a sorozatot.

Ha nem lett volna a visszaemlékezés-özön és a két idegesítő szereplő, sokkal élvezetesebb anime lett volna Kemono no Souja Erin, de azért így is érdemes megnézni.

7/10

Kemono no Souja Erin” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én anno nagyon szerettem ezt a sorozatot :). Még akkor néztem, amikor futott és elég sokat kellett várni 1-1 feliratra. Az általad felsorolt hibákkal egyet kell értenem, bár engem a lassúság nem zavart, mert nagyon szerettem Erin karakterét. A két idiótát viszont nem tudom minek rakták bele, ők ha jól tudom egyáltalán nem szerepelnek a regényben és nem is hiányoztak volna :S.

    Amúgy azóta jött ki hozzá még egy (vagy kettő?) kötet, ami még jobban lezárja a sztorit… bár nem tudom, hogy szeretném-e látni anime formátumban, nekem ez a vég pont megfelelt.

Hozzászólás